Schik in de Schoolstraat - 9 juli 2023

9 juli 2023 Schik in de Schoolstraat, vanaf 13:00 ! Live muziek van coverband Divided by 4 !


Door het dorp voor het dorp.


De kermis is al sinds een paar jaar niet meer te zien in ons dorp, behalve als ze midden op het plein komen kamperen. Dus dan gaan we zelf voor vertier in het dorp zorgen. Hiervoor gaan we Schik in de Schoolstraat organiseren.


Waarom deze opzet?
Sinds een paar jaar is het voor de kermis exploitanten niet meer rendabel om in Alphen een kermis op te zetten. Zelf ben ik van mening dat dit nog gemakkelijk gaat en dat Alphen er meer baat bij kan hebben wanneer ze de kermisexploitanten erbuiten laten. Zo blijft de leefbaarheid in het dorp gewaarborgd en is er jaarlijks weer iets om naar uit te kijken.


Wat is het plan?
Als er iets niet loopt is het meestal een goed idee om weer ‘Back to basic’ te gaan en weer van voor af aan te beginnen. Dus de paar attracties die in Alphen toch al weinig klanten trokken hebben we niet nodig. Het plan is om zelf een aantal spellen of attracties te verzinnen waar mensen hun plezier aan kunnen beleven.


Tientallen euro’s worden uitgegeven aan de kermisattracties en als de kermis over is gaat dat geld het dorp uit. Om ervoor te zorgen dat het geld binnen het dorp blijft en er goede dingen mee worden gedaan voor de gemeenschap is het idee dat elke Alphense vereniging de mogelijkheid krijgt om een leuk spel/activiteit te verzinnen waar ze geld mee kunnen ophalen voor hun vereniging. Dit kan van alles zijn, van een loterij tot eieren op iemands gezicht gooien en van oliebollenkraam tot touwtje trekken. De verenigingen zijn vrij om iets te verzinnen ten slotte hoe aantrekkelijker hoe meer geld ze voor hun vereniging kunnen ophalen. Gezelligheid en entertainment staat voorop.


De enige kermissen die nog goed draaien in de gemeente zijn kermissen waar een horeca gelegenheid in de buurt is. Vandaar dat het idee er is om het in de buurt van het dorpshuis te doen. Op die manier hoeven er geen horecavoorzieningen geregeld te worden en is sanitair ook geen probleem. Daarnaast kun je op de parkeerplaats het horecagedeelte plaatsen en in de straat tussen school en de dijk de attracties zodat het compact is en gezellig. Als het regent zou er eventueel een mogelijkheid zijn om de attracties binnen een plaats te geven. In de Schoolstraat zou je eventueel gebruik kunnen maken van de parkeerplaats tegenover de EDO-hof, het terras en parkeerplaats bij de Hucht of eventueel het grasveldje van de protestantse-kerk (indien mevr. Hengelveld hiermee akkoord zou gaan). Ook heb je voor eventuele toekomstige uitbreiding het grasveld naast de school dichtbij. Maar de indeling is nog niet belangrijk.


Een aantal voorbeeld ideeën:
- Kinderen schminken
- Haren vlechten
- Zelfgemaakte producten verkopen;
- Loterij;
- Zeskamp spelletjes;
- Korte muziekles.


Wanneer gaan we het houden?
We gaan het organiseren op 9 juli 2023 vanaf 13:00. De week ervoor is de Dag van Leeuwen en de week erna is het begin van de Zomerfeesten en het begin van de zomervakantie van de school. Verschillende verenigingen zijn al enthousiast en hebben toegezegd om deel te nemen. Voor de verenigingen is er tijd tot 10 juni 2023 om hun spel/activiteit aan te melden zodat we kunnen controleren of er niet twee dezelfde ideeën zijn.
Mailadres: schikindeschoolstraat@gmail.com

Ik denk dat op deze manier een ontzettend leuk evenement kan ontstaan dat de vorige opzet van de kermis ruimschoots zal overtreffen en na verloop van tijd ervoor zal zorgen dat mensen ernaar uitkijken wanneer het weer zal zijn. Omdat de laatste jaren veel huizen zijn verkocht aan mensen van buiten het dorps kun je als vereniging op deze manier ook onder de aandacht komen van de mensen die niet weten dat de vereniging bestaat.


Dorpshuis de Hucht


Schik in de Schoolstraat 2022


De eerste editie van Schik in de Schoolstraat was een succes. De belangstelling vanuit het dorp was groot, de weersomstandigheden waren goed en van jong tot oud heeft zich vermaakt. De verenigingen hebben ieder een leuke activiteit bedacht om geld in te zamelen voor hun club. Hierdoor hadden niet alleen de bezoekers een leuke dag, maar ook de organiserende partijen gingen blij naar huis.


Het Smartlappenkoor had een eigen rad gemaakt. Iedereen kon voor een klein bedrag draaien en waar het rad op eindigde... dat werd natuurlijk gezongen! Tegenover deze attractie was er een kampioenschap stropdas schieten. Zij hadden de welbekende kermisgeluiden toegevoegd, zodat ook het draaien aan het rad daar tegenover een extra dimensie van spanning kreeg. En wie wil er nou niet op een doel schieten terwijl het Smartlappenkoor toezingt - "Doe dat nou niet... Maar ik deed het toch!", ze zullen wel gedoeld hebben op het mis schieten, toch? Of doelde ze op de activiteit er langs? Waar iedereen een poging mocht doen om de geblikte koppen van de carnavalsvereniging om te gooien? Ach, het was allemaal de moeite waard.


Af en toe werden de gouden keeltjes even ruw verstoord door een bel, want de uitslovers van Alphen konden zich dankzij de ATC uitleven op de kop-van-jut. Voor de iets-minder-sterke uitslovers was er dankzij de EDO de kans om de hoogste score bij elkaar te sjoelen. En na al dat uitsloven is het natuurlijk wel tijd voor iets lekkers. Gelukkig was daar buurtvereniging de Molenrakkers, die heerlijke, frisse fruit spiesjes hadden klaargemaakt voor een klein prijsje. Dat was natuurlijk wel wat gezond..., uiteindelijk kon iedereen deze calorieën gelukkig compenseren door even langs de frietkar te lopen.


Onder het genot van een fruit spiesje en/of frietje, werd de formule 1 zeker niet vergeten. Voor de echte fans stond de Tv aan, naast de bar. Biertjes en wijntjes in handbereik is natuurlijk een 'must'. Voor de echte borrelaars zorgde de muziekvereniging voor de ó-zó toepasselijke borrelnootjes en het spel 'hoe veel borrelnootjes zitten er in deze bak?'. Ondertussen konden de kinderen zich vermaken op de springkussens, gesponsord door Pleinpop en het Oranje Comité, of dansen op de muziek van DJ Tijn!


Al met al, een super gezellige middag met een hoop blije gezichten.